Janeba s Krečmanem druzí doma v Hrádku 1983Vedle jezdců a spolujezdců tu byli i mechanici a další členové doprovodných týmů. Jména jako Jiří Bistiak starší i mladší, Jan Halala, Jindřich Sršeň, Dalibor Adamec, Jan Čejka, Zdeněk Chadima, se nesmazatelně zapsala nejen do historie hrádeckého motorsportu. Počtem startů a získaných titulů však vynikaly dvě automobilové legendy – Jan Krečman, který na čerstvý titul dosáhl letos s Liborem Kotrmonem a „přespolní“ ex tovární jezdec Vladimír Berger, startující stále v Mistrovství České republiky historiků i v revivalech se Škodou 130 LR.

Jan HalalaVzpomínalo se i na další Hrádečáky, kteří tentokrát chyběli – absolutní vítěze několika soutěží Pavla Procházku a Václava Sedmidubského, spolujezdce a závodníka do vrchu Vratislava Prouzu. Ale také na spřátelené soutěžáky Stanislava Šelmáta nebo Drahoslava Šípka, kteří závodí už kdesi nahoře. Nebo ve Vietnamu Berger Gross vítězové RLH 2006podnikajícího Václava Donáta. Svůj prostor zde měla v minulosti mezi jezdci velice oblíbená Rallye Lužické hory. A bylo to vzpomínání nejen na dokončené a nedokončené soutěže, ale také na to, jak se v minulosti nezištně půjčovaly závodní speciály (dnes je to velice lukrativní byznys) nebo při soutěži, mnohdy i soupeři, náhradní díly. Z rozhovorů bylo patrné, že většině přítomných se stal automobilový sport celoživotním koníčkem a stále jsou s ním v nějakém kontaktu.

TRLH startuje DobberkauSmutné bylo konstatování, že severní Čechy nemají v současnosti v kalendáři žádnou soutěž, přitom se zde jezdily vedle Lužiček třeba Rallye Teplice, Litvínov, Lovosice, Varnsdorf, Liberec, Smědá, Jizera, Klíč, Paramo a další. Většina účastníků se naopak shodla, že by se podobné vzpomínkové setkání mělo zase brzy uskutečnit.

Pavel Vydra

Foto: archiv autora a jezdců