Co je to veterán? Tohle označení svá pravidla

S pojmem veterán se nejspíš setkáváte velice často a možná ho i denně používáte. Možná si myslíte, že pojmem veterán je správné označit jakékoliv staré auto, ale není tomu tak. Automobilové veterány jsou vozidla, která se dožila důchodového věku a mají dostatečnou hodnotu, aby byly udržovány nebo restaurovány.

Co je to veterán? 

Automobilovým veteránem se může stát každý automobil, který se dožije věku třiceti let. To obecně není nic samozřejmého, protože automobily bývají často vyřazeny kvůli opotřebení, nehodám, nebo se již stanou nepotřebnými a sešrotují se. Redakce magazínu Autotrip.cz upozorňuje: “Opomenout nesmíme ani neprofesionální zásahy kutilů, kteří nějakými zákroky automobil znehodnotí. V některých případech je možné úpravy vrátit, ale je možné, že už nikdy nebude možné dostat automobil do zcela původního a originálního stavu.”

Označení veterán nedostane automobil jen tak

Veterány je také možné popsat poměrně jednoduchou poučkou: Veterány jsou historická vozidla se zajímavou historií, díky čemuž jsou sběratelsky přitažlivé a z dlouhodobého hlediska je výhodné je zrestaurovat, skladovat nebo udržovat. Mějte ale na paměti, že význam pojmu veterán se mění po celém světě. V některých částech světa tak mohou být normálně v provozu vozy, které by zde byly za veterány. V jednotlivých zemích jsou různé kluby a asociace, které mají vlastní seznamy veteránů, kterým je tento status dán oficiálně. Každé vozidlo musí splňovat požadavky Mezinárodního technického kodexu FIVA. Každý veterán musí projít klubovou i krajskou testací, jinak nemůže získat veteránské značky. Podle kodexu FIVA je historické vozidlo definováno jako:

  • A – má minimální věk 30 let 
  • B – je uchováváno a udržováno v historicky věrném stavu
  • C – nesmí být užíváno ke každodenní přepravě
  • D – je z těchto důvodů součástí našeho technického a kulturního dědictví

Aby bylo vozidlo oficiálně označeno jako veterán, tak musí splnit všechny čtyři body. 

Jaký je rozdíl mezi veterány a youngtimery

Zde často dochází ke zmatení. Mnozí si totiž myslí, že pojmy youngtimer a veterán znamenají to stejné. V realitě tomu tak ale není. Youngtimery jsou obecně vozidla s velkým sběratelským potenciálem, ale dosud nedosáhly statusu veterán. Většinou bývají ve věku 20 až 29 let. Jaké jsou znaky youngtimerů? Bývají to vozidla, která se vyráběla jen v omezeném počtu, nebo se jedná o speciální edice. Mohou to ale být úplně obyčejné modely. V tomto případě je klíčový nízký nájezd, zachovalý stav nebo třeba zajímavý předchozí majitel. Z pohledu investice bývají zajímavější vozidla luxusních značek. A mohou to být auta z domova i zahraniční kousky.

Při investici do youngtimeru se nesmíte zaleknout

Youngtimery se mohou stát zajímavými na základě mnoha různých důvodů. Stává se, že kvůli stárnutí daného modelu postupně všechny pojízdné kousky v odpovídajícím stavu odpadávají a počet aktivně používaných kousků se sníží na maximum. Na to se většinou váže zajímavý jev, kdy krátkodobě cena modelu spadne na minimum, ale následně vyskočí na vysoké částky.