Historic Car Museum Kuks

Je tomu již více jak čtyřicet let, co jsem poznal ve Dvoře Králové nad Labem Dušana Erlebacha a jeho ženu Dášu. Již tehdy byli oba nadšenými veteránisty.

Právě oni mne tehdy přivedli k historickým automobilům, když mi představili svoji aerovku a díky jim jsme také vstoupil do řad Veterán Car Clubu Dvůr Králové nad Laben. Díky členství v tomto klubu jsem si v roce 1981 za částku dvou měsíčních platů (4 000 Kč) pořídil své první historické vozidlo, kterým byla překrásná a původní Praga Lady z roku 1938. A pak už jsem v tom jel celý život:  Aero 30 s motorem Wartburg, Walter Junior, několik tařiček 57, atd., až jsem skončil u historických VW a Porsche. Dozvěděl jsem se totiž, že jen kousek od místa, kde jsem v Liberci bydlel, se narodil automobilový konstruktér Ferdinand Porsche a to se mi stalo celoživotním údělem.

Ale abych se vrátil k rodině Erlebachů. V následujících letech se jim narodil syn Dušan, který již v současnosti postupně přebírá celou rodinou veteránskou tradici. Tak, jako u mnoha sběratelů historických vozidel, je vždy největší problém místo, kam může sběratel ty své klenoty uskladnit. I Erlebachovi měli po mnoho let pronajato po celém městě, ale i v okolních obcích, nespočet garáží a kůlen, kam plných padesát let střádali historické motocykly a automobily, které se tehdy ještě daly získat téměř za pakatel.

Až před deseti lety se rodina rozhodla k radikálnímu řešení. I když je od toho přátelé zrazovali, tak zakoupili v obci Kuks, nedaleko Dvora Králové n/L, silně zanedbanou secesní továrnu. Ta jim následně poskytla, samozřejmě po náročné rekonstrukci nejen nové rodinné sídlo, ale i dostatek prostoru pro všechny nasbírané veterány a veškeré ty dějinné tretky, které k nim neodmyslitelně patří.

Před třemi lety na zkoušku otevřeli část své továrny, kam svezli své historické klenoty, veřejnosti. Tím se v Kuksu zrodilo nové, rodinné, sice malé, ale svým obsahem velmi zajímavé a pestré motoristické muzeum. Pro milovníky historie jsou zde k vidění historická vozidla různých značek i roků výroby, od československých, až po ty zahraniční. Vše je doplněno množstvím motocyklových i automobilových motorů, starých reklamních tabulí i dobových fotografií. Pro pobavení návštěvníků zde nechybí třeba i prototyp motocyklu Járy Cimrmana. Ve vitrínách jsou vystaveny nejen staré automobilové svíčky, ale i pestrá sbírka fotografických přístrojů a mnoho dalších zajímavostí. Ženy zde objeví pestrou kolekci historických šicích strojů. Nechybí zde ani ze stropu zavěšený historický větroň. Všechny historické automobily rodiny Erlebachů se ale do současné expozice muzea najednou nevejdou a tak se občas vozidla v muzeu střídají, většinou podle toko, které je potřeba právě projet.

Pro návštěvníky je parkování přímo u vchodu muzea zdarma. Muzeum je otevřeno v letních měsících denně. Na jaře a na podzim je muzeum otevřeno o víkendech. Aktuální informace si můžete zjistit na: https://www.veteran-muzeum-kuks.cz/

DSC0936
DSC0913
DSC0917
DSC0932
DSC0931
DSC0930
DSC0929
DSC0928
DSC0926
DSC0925