Automobilový depozitář Jiřího Filipovského

Jsou sběratelé historických vozidel, kterým postačí jedno, dvě, maximálně tři historická vozidla a jsou spokojeni po celý život. A pak jsou také lidé, kterým nestačí mít dvacet, třicet, nebo i čtyřicet veteránů. Jedním z nich je Jiří Filipovský z Jablonce nad Nisou.

Mnoho jiných veteránistů si neustále stěžuje, že si nemůže pořídit ten, či onen veterán jen proto, že by jej neměli kam zaparkovat. To Jirka Filipovský řeší až jako druhořadý problém. Nejprve s nadšením zakoupí vyhlédnuté staré auto a až pak přemýšlí o tom, kam jej uskladní. Před časem zakoupil bývalý prasečák s velkým nadšením, že bude mít místa dost. Ale opak byl pravdou. Když svezl všechna svá auta z různých garáží a jiných hal. Byl „prasečák“ tak zaplněn, že se v něm dalo jen stěží projít.

Dnes má ve svém depozitu neuvěřitelnou kolekci na osmdesát historických automobilů z let 1932 až 1991. Velká část jeho historických vozů přitom nejsou žádné sběratelské šperky za milióny, ale řadí se do běžného průměru lidových vozidel. Většinou to jsou automobily poválečné výroby ze známé velkosériové produkce, které se však pomalu ale jistě vytrácejí z našeho světa a za pár let na ně budeme již jenom vzpomínat. A právě Jirka Filipovský je jeden z těch, kteří se snaží je zachovat nejen pro svou radost, ale i pro další generace. Všechny vozy jsou ve velmi pěkném, převážně nálezovém a původním stavu a samozřejmě pojízdně.

DSC0729
DSC0731
DSC0730

Během letní veteránské sezóny má Jirka Filipovský pokaždé veliké dilema, které vozidlo by si měl vybrat ze své obsáhlé sbírky, na účast při nějaké veteránské jízdě či soutěži. Mnozí pořadatelé akcí, kteří jej blíže neznají, jen kroutí nevěřícně hlavou jak to, že přijíždí pokaždé s jiným vozem. Pokud by měl Jirka ale během jediného roku vytáhnout všechny své vozy alespoň na krátkou projížďku, tak by mu již nezbyl čas na nic jiného.

Jirkovu obsáhlou sbírku veteránů ale velmi často využívají různé filmové produkce, jako automobilový filmový depozitář. Za poslední roky se na něj téměř každý měsíc obracejí různá filmová studia s žádostí o zapůjčení určitých jeho vozidel do různých filmů, reklam a filmových dokumentů. Ať si filmaři zvolí jakékoli časové období, tak téměř vždy u Jirky nějaké vhodné auto nejdou. Díky tomu se některé vozy projedou alespoň krátce před filmovou kamerou, občas i s velice známými domácími i zahraničními hereckými celebritami za volantem.

Hlavně si ale takto tyto vozy alespoň sami částečně přivydělají na svůj provoz a údržbu. Dovedete si vůbec představit, kolik musí stát pojištění všech těchto vozidel? Mnohé z nich musí jednou za dva roky na STK, jiné zase na veteránskou přetestaci. A to není nikdy zadarmo. Řekl bych, že není co závidět a obdivuji Jirkovo neuvěřitelné nadšení pro věc. Takových "veteránských bláznů" je u nás i ve světě, pokud to nejsou rozmařilí multimilionáři, velice málo.

V současnosti Jirka udržuje svůj depozitář v počtu okolo osmdesáti vozidel. Měl jich ale jeden čas dokonce i přes stovku. Občas některé své auto prodá, ale to jenom proto, aby mohl zakoupit jiné, pro něho zajímavější, nebo právě vyžadované některou filmovou produkcí.

V Jirkově depozitáři najdeme i několik vzduchem chlazených Volkswagenů. Vedle Brouka z roku 1973 su něj nachází i obytný VW Transporter v úpravě Westfalia z roku 1967, nebo třeba VW 1500 S Typ 3 z roku 1965. Úplným klenotem sbírky pana Filipovského je ale krásně zrenovovaný VW Karmann-Ghia 1500 Typ 34 z roku 1965.

VW-Brouk---1973
VW-Bus-Westfalia---1967
VW-1500-S---1965
VW-Karmann---Ghia-Typ-34---1963

Celý seznam automobilů depozitáře Jiřího Filipovského najdete na: http://www.filipovsky.ic.cz/