Retro Classic Bavaria 2021 - výstava s Covidem.

Již několik let je Norimberku, vždy počátkem prosince, pořádána prodejní výstava historických vozidel, Retro Classic Bavaria.  Letos to ale díky Covidu veliké fiasko.

V rámci německých nařízení, museli letos pořadatelé všechny návštěvníky výstava před vstupen na výstaviště kontrolovat, nejen že mají alespoň 2 očkování, ale také, že absolvovali test negativity. Podobně to asi bylo i s vystavovateli a prodejci, kteří následně velmi důkladně zvažovali svou účast.

Díky tomu letos na výstavě chyběli všechny velké renovační dílny, významní obchodníci s automobilovými veterány a podobně to bylo i s prodejci náhradních dílů a dalšího sortimentu, který fandové motorismu nezbytně potřebují. O zahraničních prodejcích ani nemluvě. O těch se nám mohlo jen zdát. Pořadatelé měli díky tomu veliké problémy, aby vůbec obsadili plánované haly. Mnozí vystavovatelé se mohli na volné ploše své expozice pořádně roztáhnout a dopřát automobilům dostatek prostoru okolo sebe. Některé expozice byly dokonce ve stylu covidových nařízení, kdy vystavené automobily byly s ohledem na ochranu před covidovou nákazou více jak 2 metry od sebe. Překvapením byla i restaurace přímo uprostřed hlavní haly, jen aby byla zaplněna volná plocha. Velice slabá byla ale i návštěvnost případných kupujících.

Letos se Retro Classic Bavaria stala víceméně regionální výstavou, kde se prezentovaly především místní kluby a několik málo obchodníků z blízkého okolí. Dokonce zde byla i bez ohledu na zaměření výstavy, jedna expozice i s úplně novými automobily různých značek, včetně několika elektrických. Jen aby pomohly zaplnit poloprázdnou halu. Vždycky návštěvníky obležená hala s náhradními díly byla tentokrát poloprázdná a ještě zmenšená na polovinu. Měl jsem pocit, že prodejci zde byli oproti kupujícím ve značné přesile. Nevím, jaké byly letos ceny za pronájem plochy, ale mám pocit, že všichni, včetně pořadatelů, silně prodělali. Myslíte, že jim to německá vláda bude kompenzovat? Asi těžko. Snad to nebude konec této výstavy, která není daleko od našich hranic a její návštěva se dá stihnout během jednoho dne na otočku.

RCB21
RCB23
RCB24
RCB22
RCB20
RCB19
RCB18
RCB17
RCB16
RCB15