Škoda Motorsport - 120 let na závodních tratích

Publikace Škoda Motorsport – 120 let na závodních tratích seznamuje čtenáře s historií sportovních aktivit mladoboleslavské automobilky.

Autor Petr Dufek si všímá počátků v jedné stopě ještě pod značkou Laurin & Klement, bohaté žně úspěchů před 1. světovou válkou, triumfů v dálkových jízdách na sklonku první republiky i mnohdy pozoruhodných konstrukcí z padesátých a šedesátých let. Nechybějí pochopitelně ani éra legendární Škody 130 RS a jejích nástupkyň, přechod na pohon předních kol, spojený s příchodem vozu Škoda Favorit, ambiciózní WRC program, stejně jako současnost, reprezentovaná rallyovými úpravami modelu Fabia. V poutavých medailoncích jsou představení ti, kteří usedali za volanty – od motocyklisty Narcise Podsedníčka až po Jana Kopeckého a další škodovácké mistry světa z let nedávno minulých. Autor při psaní knihy vycházel z obsáhlého archivního materiálu i svědectví pamětníků. Shromáždil rovněž pozoruhodnou kolekci fotografií, z velké části dosud nepublikovaných.

V roce 1908 se Otto Hieronimus vydal až do carského Ruska. Ve dvoulitrové laurince typu FC o výkonu pouhých čtrnácti koňských sil absolvoval dálkovou jízdu z Petrohradu do Moskvy. Vyhrál svoji kategorii, ale větší senzací bylo páté místo v absolutní klasifikaci. Více se o startech vozů Laurin & Klement před více než sto lety dočtete v knize Škoda Motorsport - 120 let na závodních tratích. Za výrazně zvýhodněnou cenu ji můžete objednat na adrese www.automotoknihy.eu.