ŠKODA OCTAVIA TOURING SPORT (1960)

Úspěšný návrat do rallye. Mírné politické tání konce 50. let přineslo návrat vozů ŠKODA na mezinárodní sportovní scénu, včetně slavné Rallye Monte Carlo 1956, kde značka předtím naposledy soutěžila v roce 1949.

ŠKODA OCTAVIA TOURING SPORT (TS) získala na počátku 60. let řadu vítězství v mezinárodních soutěžích a navázala tak na úspěšnou sportovní tradici mladoboleslavské značky.

Nastupující 60. léta byla po všech stránkách velmi zajímavou dekádou a také mladoboleslavská automobilka se snažila využít opatrné československé otevírání se světu. Ideálním prostředkem propagace nových automobilů jsou odedávna sportovní úspěchy, logickým krokem tedy byla snaha obesílat slavné zahraniční soutěže vozy ŠKODA. Dlouhé rally maratony byly opravdovými zatěžkávacími zkouškami techniky i posádek a stále se zrychlující soutěžní vozy nabízely divákům atraktivní podívanou. Účast v rallye také nebyla tak finančně náročné jako v pozdějších dobách, takže mnoho týmů si upravovalo soutěžní vozy samo. Stačilo mít dobrý základ – a přesně takovým byla sériová ŠKODA OCTAVIA TS.

vVíce si můžete přečíst na www.autokaleidoskop.cz