Gagarinův sporťák Matra

Před 60 lety se Jurij Gagarin nechal poprvé vystřelit, jako povinná zátěž rakety, do vesmíru. Byl to první člověk, který se dostal nad atmosféru naší země a který se š´tastně vrátil zpět. Jen málo se ale hovoří o tom, že byl i nadšený řidič.

Dodnes nejsou o Gagarinovi v Rusku odtajněny úplně všechny informace a velmi často už přes půl století kolují o tomto prvním kosmonautovi ve vesmíru různé nepravdivé, nebo i záměrně upravovaně historky.

Jednou z nich je i sportovní automobil Matra - Bonnet Jet VS, který Gagarin obdržel darem při své navštěvě Francie v roce 1965. Gagarin jej vlastnil až do své smrti, přičemž poté byl vůz vystaven ve Vesmírném městečku, než jej odkoupil soukromý sběratel. Poté se ovšem ztratil neznámo kam, a také proto se s tímto vozem pojí velký omyl, který byl teprve nyní řádně objasněn.

S vozem byl Gagarin mnohokrát zvěčněn, dokonce i na Rudém náměstí, ovšem dobovou technikou. Veškeré fotografie jsou tedy černobílé a až během následujících let došlo u několika z nich k dodatečnému vybarvení. Kupé se na nejslavnější fotce dočkalo blankytně modrého laku (možná omylem, možná záměrně) a všichni si tedy mysleli, že to je skutečná barva auta. Realita je ale jiná.

matrarenebonnetdjet44
images
JurijGagarinajehoautahistriePerex
JurijGagarinMatra-BonnetJetVS02
77-508x600
G2

172967113 2009936735838251 4725592192958361051 nFotograf z lotyšské Rigy Mike Motorov tvrdí, že vůz byl vyroben v platinově šedé barvě, která jej navíc zdobí dodnes. Vůz totiž dokázal po složitém hledání najít v garáži jeho současného majitele, kterým je lotyšský sběratel. Motorov se navíc rozhodl zkontaktovat lidi, kteří pro Matru pracovali, stejně jako mnohé kluby. A dostal odpověď, dle které vůz se šasí č. 10146, tedy ten Gagarinův, dostal kromě černého interiéru do vínku také odstín Gris Platiné Irisé. Tedy skutečně duhově platinově šedou barvu.

2ce50772dba93de1bb6fe51b350991ff resize983621 Motorov tak rovnou i vyrukoval s jím přebarvenou fotografií, která uvádí věci na pravou míru. Zároveň ale přiznává, že je již unaven boji s větrnými mlýny, neboť jakkoliv informaci poprvé poslal do světa již před třemi lety, na internetu stále kolují snímky modrého vozu. Tak mu chceme pomoci zkusit toto povědomí změnit, jakkoli chápeme, že zrovna nebeská modř se k Gagarinově vozu tak nějak hodí.

Já Rusům nevěřím ani pozdrav ...