Dr. Jiří W. Pollak sc, odejel na svoji poslední cestu.

Velmi smutná zpráva přišla ze Švýcarska 19. března 2021, že velmi těžká nemoc, kterou ale nebyl zákeřný Covid-19, ukončila v nedožitých 72 letech, velmi plodný život nadšeného motoristy a velkého veteránisty, Jiřího W. Pollaka.

Jirka Pollak se narodil v Praze, 22.7.1949. Maturoval v Praze a Paříži 1967, rok na univerzitě Sorbonne – demi licence jazyků a umění. V roce 1969 emigroval do Švýcarska, kde maturoval ve Fribourgu (CH) a následně v roce 1975 ukončil studium stomatologie v Curychu. Do roku 1978  byl odborný asistent na fixní protetice, a následně vedoucí lékař na klinice fixní protetiky. Na konci roku 1978 si otevřel vlastní stomatologickou praxi v Zürichu.

Po roce 1989 se začal opět vracet zpět do České republiky a podporoval veteránský život i zde. Stal se nepostradatelným redaktorem časopisu Motor Journal, Oldtimer, Veteran.sk i Svět motorů, kde psal o mnoha zahraničních výstavách a akcích historických vozidel, pořádaných po celé Evropě. Velmi rád cestoval po světě a tak byl úspěšným novinářem i v tomto směru, kdy se stal dopisovatelem různých českých magazínů, Hosporářských novin a pod., kde vycházely jeho velmi čtivé a zajímavé příspěvky. Českou republiku navštěvoval Jirka Pollak i několikrát do roka a vždy se velmi těšil, že se opět setká se svými přáteli v různých koutech republiky.

Jeho velikým koníčkem byly historické automobily a motocykly. Ve Švýcarsku založil Tatra Club a v Rakousku i Německu kontaktoval kluby historických automobilů Aero, Škoda i Tatra, a stal se jejich velmi významným partnerem i členem. Sám vlastnil několik historických vozidel, převážně československé výroby. Velice rád jezdil ve své Škodě Felicii nebo v Tatraplánu. Společně s námi podnikl i dálkovou jízdu historických automobilů Škoda, na Polární kruh do Švédska a Norska. V posledních letech se významnou měrou podílel na vzniku Cabrio Galerie v Dobřenicích, kdy nejenom svými odbornými radami, výrazně podporoval jejího tvůrce, Pavla Kalinu. Když tuto galerii počátkem roku 2019 slavnostně otevíral, byl opravdu šťastný.

Všichni, kdo jste jej znali, vzpomínejte na Jirku Pollaka společně s námi jen v dobrém, neboť takový vstřícný přítel a znalec motoristické historie, nám bude opravdu chybět.

Pollak2
Pollak1
Pollak1jpg
Pollak4
Pollak3
DSC4984
IMG20190406132600