Prodloužení platnosti STK neplatí pro průkazy HV

Platnost řidičských průkazů a technických prohlídek motorových vozidel je prodloužena, neboť platí evropské nařízení Omnibus II. Pro majitele "zelených" Průkazů historických vozidel to ale neplatí.

 

Propadnuté řidičské nebo profesní průkazy či technické prohlídky vozidel se prodlužují o 10 měsíců. Prodloužení se týká dokladů propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021. Platnost českých průkazů, technických prohlídek či licencí je prodloužena o 10 měsíců v celé Evropské unii ode dne jejich původní platnosti. Prodloužení platnosti dokladů je dalším krokem ke snížení mobility občanů v rámci protiepidemických opatření proti Covidu 19. Lidé mohou evropské nařízení využívat od 6.3. 2021.

V případě potřeby lze řidičský průkaz stále vyměnit či absolvovat kontrolu technického stavu v STK. Úřady či servisy uzavřeny nejsou. Mapa obcí s rozšířenou působností a seznam stanic STK je k dispozici na webu Ministerstva dopravy. I přes uvedené možnosti Ministerstvo dopravy doporučuje, aby, pokud je to možné, řidiči svá vozidla přistavili na pravidelnou technickou prohlídku. Opatření má pomoci zejména těm, kteří se cítí zdravotně ohroženi, museli by cestovat mezi okresy, jsou v zahraničí, mají auto v depozitu a podobně. 

Ministerstvo dopravy o novém nařízení informovalo již všechny úřady obcí s rozšířenou působností, stanice technických, krajské úřady a Policii ČR.
 
V případě pravidelných technických kontrol nelze v rámci nyní platného nařízení Omnibus II využít dalšího prodloužení již jednou prodloužené lhůty na technickou prohlídku dle Omnibus I (1. 2. - 31. 8. 2020). Tedy pro příklad: vozidlu, kterému skončila platnost osvědčení o technické prohlídce 20. 4. 2020, se dle nařízení Omnibus I prodloužila lhůta a platnost osvědčení o technické prohlídce o 7 měsíců, tj. do 20. 11. 2020. Do této doby se muselo vozidlo podrobit technické prohlídce a prodloužení osvědčení podle nařízení Omnibus II se již nedá použít.
 
Pokud majiteli / provozovateli vozidla původní platnost technické prohlídky vypršela 30. 8. 2020, Omnibus I mu ji prodloužil do 30. 3. 2021. Další prodloužení již není možné, majitel/provozovatel musí přistavit vozidlo na technickou kontrolu do 30. 3. 2021.
 
Dle vyjádření ředitele Odboru provozu silničních vozidel Ministerstvá dopravy, se Evropské nařízení Omnibus II vztahuje výhradně na vozidla, která jsou provozována na základě pravidelné technické prohlídky, o ostatních vozidlech včetně historických vozidel se v tomto nařízení nepíše. Platnost průkazů historických vozidel tedy není tímto nařízením prodloužena! Prodlouženy jsou platnosti technických prohlídek u vozidel na klasických bílých značkách.
 
Na historiká vozidla se zeleno-bílých "veteránských" registračních značkách se tato úleva nevztahuje a tudíž platí platnost dle datumu, zapsaného v "zeleném" Průkazu historického vozidla.!