Vzpomínky 3/2020 * Miniatur Wunderland Hamburg

I když hamburský Miniatur Wunderland není skutečné technické muzeum s historickými automobily nebo motocykly, přesto jsem si neodpustil toto muzeum navštívit a musím přiznat, že ač již starý kmet, rozzářily se mi oči jak malému klukovi a s otevřenými ústy jsem procházel muzeem a žasnul.

„Miniatur Wunderland“, byl otevřen v jednom bývalém hamburském přístavním skladu v roce 2001 a nyní je největším modelovou železnicí na světě. Toto železniční muzeum se dnes již rozkládá ve dvou patrech budovy, na ploše 1 500 m². Celková délka všech kolejí je nyní více než 15 km (v měřítku 1/87, což odpovídá „ve skutečnosti“ více než 1300 km). Další trasy vláčků, automobilů, lodí i letadel se i nadále budují.

Po zdejších kolejích jezdí 1 000 vlakových souprav. Po magnetických páscích jezdí, svítí i houká dalších téměř 10 000 vozidel, které se proplétají po silnicích mezi 4 000 domy. Na letišti startují a přistávají letadla, pečlivě rolují k nástupištím letiště a to vše v pravidelných časových intervalech, jak za denního světla, tak i v noc, za krásného pouličního osvětlení. Všemu asistuje 260 000 figurek, 130 000 stromků a keřů a vše je osvětleno 385 tisíci ledkovými světélky.

Celý Wunderland je rozdělen do různých světových aglomerací. Návštěvník se svým pohledem přesune z bavorského Německa do rakouských i švýcarských Alp, zavítá do švédské zimy plné sněhu, nebo do itelského Říma či přímo do Vatikánu. Společně s vláčky procestuje i nejkrásnější části severní Ameriky včetně skal Grand Caňonu nebo města luxusu a kasin, Las Vegas. Ve městě se můžete zúčastnit hudebního koncertu nebo i fotbalového utkání, společně s tisíci různých figurek v hledišti, nebo se společně se vzdušnými plavci proletět balonem, případně vyjet do hor lanovkou. Vše je zde téměř jako živé a samozřejmě neustále v pohybu. Auta si na křižovatkách dávají přednost podle předpisů, ale nechybí ani inscenované autonehody s příjezdem asistenčních vozidel nebo dokonce i požár domu s příjezdem hasičů, sanitek a policie.

Na důkladnou prohlídku tohoto muzea si vyhraďte nejméně několik hodin, neboť stále objevujete něco nového, co jste při prvním náhledu přehlédli a co ještě stojí za zdržení a prohlídku. O to, že budete trpět hlady, se bát nemusíte. Přímo v muzeu je příjemná a nijak drahá restaurace. Pokud budete inspirování a budete si chtít doplnit vlastní domácí železnici, nebo zakoupit alespoň vzpomínkový suvenýr, tak je zde velký a dobře zásobený shop.

Miniatur Wunderland najdete na adrese: Kehrwieder 2/Block D, Hamburg

Parkoviště pro osobní vozy (sice placené), je hned naproti muzeu.

Více najdete na: www.miniatur-wunderland.de

DSC0166
DSC0038
DSC0070
1112
DSC0170
DSC0171
DSC0076
DSC0081
DSC0086
DSC0169