Renovace veteránů a účinný boj s korozí

Zatímco koroze na běžně užívaném autě si mnohdy ani nevšimneme, nebo ji považujeme za přirozený a nevyhnutelný proces, v případě precizně udržovaných veteránů znamená každá další známka koroze jistou katastrofu…
Možná to bude znít trochu nadneseně, ale největším nepřítelem veteránů je právě koroze, která se navíc velmi rychle šíří. Proto je třeba jednat neodkladně! Renovaci veteránů je možné svěřit do rukou specializované firmě, ale stejně se lze zbavit koroze svépomocí.

Jak tedy korozi dokonale odstranit? Následující řádky přináší detailní návod k odstranění koroze na vašem veteránovi. Stačí několik jednoduchých kroků, trocha trpělivosti a precizní práce, aby nebylo po korozi ani stopy!

1. Důkladné vybroušení a očištění
Dokonale suché místo, které je postižené korozí, je nejprve nutné přebrousit za pomoci úhlové brusky. Je třeba postupovat opatrně, ale zároveň nekompromisně, abyste se dostali až na plech.
Obroušenou plochu je třeba zbavit veškerých, i těch nejmenších částic. Dále by se ke slovu měl dostat odrezovač.

2. Opětovné přebroušení a zatmelení
Před samotným zatmelením ošetřované plochy je vhodné místo ještě jednou přebrousit jemným brusným papírem. K nanášení hliníkového tmelu je nejlepší klasická stěrka. V případě potřeby je možné nanést několik vrstev tmelu, samozřejmě s ohledem na rozsah poškození.

3. Přebroušení tmelu a opatrné omytí
Zatmelenou plochu je opět nutné přebrousit. Zde se však vyplatí jistá obezřetnost. Na závěr je vhodné použít vodní papír. Poté zatmelenou a zbroušenou plochu omyjte vodou a tmel nechejte důkladně zaschnout.

4. Zaplnění plochy a precizní nalakování
Nyní už přichází na řadu finální úpravy ošetřované plochy. V případě potřeby je nutné nastříkat postižená místa takzvaným plničem plochy a tím vyrovnat zbývající nerovnosti. Nástřik by však neměl zasáhnout okolní, nepostiženou plochu, čemuž lze předejít jejím zakrytím.

Poslední úprava při odstraňování koroze samozřejmě spočívá v nalakování ošetřovaného místa barvou, která se dokonale shoduje s barvou okolní karosérie.

Nutné je také pamatovat na to, že takto opravené místo na karosérii by se mělo v pravidelných intervalech kontrolovat, neboť i po dokonalé opravě je přece jenom náchylnější k další korozi. Klimatické jevy jsou totiž neúprosné… V takovém případě nezbývá, než výše uvedený postup zopakovat.

A co nejrůznější přípravky, které slibují rychlé odstranění rzi? Pravdou je, že sebelepší prostředek nenahradí pečlivou manuální práci, které se opravdový milovník veteránů jen tak nezalekne.