50 muzeí světa, které vybral časopis Classic & Sport Cars

Za více jak stotřicetiletou historii výroby automobilů se spalovacími motory, bylo vyrobeno milióny a milióny automobilů, které se postupně stávají historickými vozidly. Mnohé končí v automobilových muzeích po celém světě, aby připomínaly úspěšný vývoj motorismu. Anglický časopis CLASSIC & SPORT CARS vybral 50 zajímavých muzeí z různých koutů světa, a mi vám dnes představíme první desítku z tohoto seznamu.


 1) PORSCHE MUSEUM (Stuttgart, Německo)
56 Classic Sports Car Greatest Car Museums Porsche

30.ledna 2009 bylo otevřeno nové tovární muzeum, jehož budova stála 100 milionů EUR, a je na dohled od výrobního závodu Porsche, na adrese Porscheplatz 1, Stuttgart. Vystaven je celý výrobní program sériových automobilů, doplněný výrobními prototypy, soutěžními a závodními vozy, které se proslavily na mnoha závodech. Část expozice se pravidelně obměňuje, neboť v depositu jsou další desítky automobilů.

web: https://www.porsche.com/


 2) ATWELL WILSON MOTOR MUSEUM (Wiltshire, Anglie) 2 Classic Sports Car Greatest Car Museums Calne

Ne všechna muzea musí být veliká a plná drahého lesku. Tato okouzlující sbírka ve Wiltshire v Anglii vyrostla ze soukromé sbírky dvojice nadšených bratrů, Richarda a Hasella Atwell. Poté, co oba Atwells zemřeli, je toto museum pod správou nadace. Ta jej nyní výrazně rozšířila a dnes nabízí návštěvníkům škálu zajímavé motoristické historie.

web: https://atwellwilson.org.uk/


 3) BLACKHAWK  AUTOMOTIVE  MUSEUM  (Kalifornie, USA)  03 Black Hawk 2

Nedaleko od Los Angeles leží Danville a v něm sídlí Blackhawk - který je domovem řady nejvzácnějších automobilů, dramaticky prezentovaných v lesklých černých halách. V komplexu o rozloze 70 000 metrů čtverečních, se nachází vše od výstavních vozů DB4GT Zagatos až po Dodge - nemluvě o BAT 5, BAT 7 a BAT 9, třech senzačních Bertone Alfa Romeo 1900 ve stylu Franca Scaglioneho, atd..

web: http://www.blackhawkmuseum.org/


 4)  MUSEO STORICO ALFA ROMEO (Milano, Itálie)  04 Classic Sports Car Greatest Car Museums Alfa

Oficiální muzeum Alfa Romeo, které prošlo rekonstrukcí na začátku desetiletí, je nyní ještě větší pochoutkou pro každého fanouška ikonické italské značky. Lesklé, ale přístupné exponáty se rozprostírají na několika podlažích a pokrývají širokou historii značky Alfa Romeo. Muzeum představuje více než 60 automobilů ze své sbírky více, jak 250 vozidel v depozitu. Mezi nejvýznamnější patří trio předváděcích vozů Tipo 33.

web: https://www.museoalfaromeo.com


 5)  NATIONAL MOTOR MUSEUM (Beaulieu, Anglie)  Mercure Southampton Centre Dolphin Hotel Southampton attractions Beaulieu National Motor Museum Hampshire 1460x821

Toto muzeum založil Lord Montagu v roce 1952, jako výstavu pěti automobilů. Sbírka ale rychle rostla a v roce 1972 se stalo Národním motoristickým muzeem. Různorodá kolekce, která se nachází v New Forest, se neustále rozšiřuje a zahrnuje vše od parního vozu Grenville z roku 1875 po vůz Lotus E20 Formule 1 z roku 2012. Jsou zde k vidění i některé speciály dosahující v minulosti světové rychlostní rekordy.

web: https://www.beaulieu.co.uk/


  6)  WIJNLAND AUTO MUSEUM (Cape Town, Jižní Afrika)  Wijnland Auto Museum Gallery 15

Muzeum automobilů ve Wijnlandu je známé svými řadami rezavých vraků, které lemují národní dálnici. Majitel Les Boshoff, dodává automobily pro filmový průmysl, a většinu života, se  věnuje záchraně klasiků v původním stavu. Jeho sbírka se liší od totálně zrezivělých rarit, jako je Talbot-Lago z roku 1953 a Air Flow z roku 1935 De Soto - oba se těsně vyhnuly drtiči - až po desítky drahokamů, uložené pod střechou, v dokonalém lesku.

web: https://wijnlandautomuseum.co.za


 7. KLASSIKSTADT (Frankfurt, Německo)  07 Classic Sports Car Greatest Car Museums Klassikstadt

Klassikstadt, je další velké centrum pro majitele historických vozidel, která postupně vznikají ve velkých městech Německa. Původně to byla velká továrna na zemědělské stroje a dnes je domovem více než 30 souvisejících firem - od servisů, prodejců dílů i automobilů, literatury, modelů až po pojišťovny a kluby. Součástí je i kvalitní garážování s klimatizací v prosklených kójích.

web: https://www.klassikstadt.de


 8)  MULLIN AUTOMOTIVE MUSEUM (Oxnard, kalifornie, USA)art deco dreams come true at the mullin automotive museum 1jmrwael0 53 lg

Toto je domov úžasné sbírka Petera Mullina ve stylu Art Deco, která nabízí více než 140 převážně předválečných klasiků, včetně Bugatti, Delahaye, Delage, Hispano-Suiza, Talbot-Lago a Voisin. Mezi nejvýznamnější patří ohromující vůz Roadster Delahaye 165 s karoserií Figoni a Falaschi, vznešený model Voisin C27 Aérosport z roku 1934 a Bugatti 57S Atlantic.

 web: https://mullinautomotivemuseum.com/


 9) Museo Lamborghini and Museo Ferruccio Lamborghini (Bologna, Itálie) 15 Classic Sports Car Greatest Car Museums Lambo

V italském motoristickém údolí jsou do 30 minut od sebe dvě muzea Lamborghini, a společně vytvářejí nezapomenutelný zážitek. Oficiální, které dnes vede mateřská společnost Audi, je vyleštěný showroom s nejnovějšími modely a malou historií, zatímco rodinné Museo Ferruccio Lamborghini, je příběhem muže který vybudoval legendu. Pokud budete mít štěstí, můžete si udělat prohlídku u synovce velkého muže, Fabia.

 web': https://www.museolamborghini.com


 10) BENTLEY MOTOR MUSEUM (Sussex, Anglie) 53f4ceb5a596b

Museum bylo otevřeno v roce 1982 poté, co byla část majetku firmy Bentley předána obyvatelům východního Sussexu. Bentley Motor Museum začínalo s pouhými 25 vozy ve starém kravíně. Nyní je samostatně provozováno a je v něm vystaveno přibližně 50 automobilů - včetně vzácného modelu Minerva 32 typu AK32 z roku 1928, se sportovní karoserií od společnosti Elkington Carriage Co .

web: https://www.bentley.org.uk/


Další muzea představíme zase někdy příště.