Tatra 57 fotografa Seidela z Českého Krumlova

František Seidel se narodil v roce 1908 a vyučil se fotografem v otcově fotografickém ateliéru v Českém Krumlově. Již otcův ateliér výborně prosperoval. Když jej mladý František Seidel v roce 1935, po smrti otce převzal, stala se z jeho ateliéru vyhlášená fotografická firma.

Ještě před svou smrtí, si Josef Seidel koupil v roce 1932 nový automobil Tatra 57, který následně převzal jeho syn Frantiček, jenž s ním dlouhá léta jezdil za obchodem. Automobil Tatra 57 využíval František Seidel pracovně až do roku 1949, kdy mu byl fotoateliér komunisty zestátněn a převeden pod Komunální podnik města Český Krumlov. Vzhledem k tomu, že ve města nebyl žádný jiný šikovný fotograf, zůstal pan Seidel pracovat i nadále ve svém zestátněném podniku a Tatru používal pro vlastní potřebu, až někdy do počátku 60. let, kdy si pan Seidel koupil nový automobil Renault 4. Tatřičku odstavil do zadních prostor své garáže.DSCN2543 LI Moment

Počátkem sedmdesátých let nastoupil do Komunálního podniku, jako fotografický učeň Mirek Sýkora, který se s panem Seidelem spřátelil a v roce 1974 od něho nepojízdnou Tatru 57 koupil. Svépomocí ji rozhýbal a několik let ji používal jako běžné vozidlo, ale jezdil s ní i na různé akce historických vozidel, něž se Tatra opět na delší čas zastavila. Mirek ji odstavil do garáže a téměř na ni zapomněl. Skutečné renovace se stařičká Tatra 57 dočkala až na sklonku roku 2007. Trvalo však skoro 10 let, než opět vyjela, neboť putovala mezi několika soukromými restaurátory, než byla v roce 2017 dokončena renovační firmou Autokomplet Vysoké Mýto.

V následujících letech nenechal Mirek Sýkora svoji znovuoživenou Tatru zahálet. Absolvoval dálkovou jízdu do slovenských Tater, nebo se s úspěchem zúčastnil jízdy 1000 mil Československých. Pravidelně se také tatřička objevovala na různých lokálních setkáních historických vozidel nejen v jižních Čechách, ale i jinde po republice. Bohužel, v květnu 2021 ukončila zákeřná nemoc ve věku 66 let Mirkův život a tatřička přišla o svého milovaného řidiče. Naštěstí zůstává Tatra v rodině Sýkorů a je veliká naděje, že její volant bude s láskou i nadále hladit Mirkův syn Jaromír.

Screenshot2021-04-14-2018-16-6---1000-mil-eskoslovenskch
Screenshot2021-04-14-2018-14-6---1000-mil-eskoslovenskch
03
01

Po roce 1990 rodina Seidel jejich fotoateliér restitutovala a postupně v něm vybudovala velice pěkné fotografické muzeum. Při té příležitosti byl objeven i obsáhlý fotoarchiv otce i syna Seidelových a nyní se jejich dnes již historické fotografie postupně vkládají do internetové Fotobanky. Fotobanka obsahuje několik stovek původních fotografií, a mezi nimi je nejen několik fotografií rodinné Tatry 57, ale i mnoho dalších fotografických dokumentů z dopravy.

indexphp
3indexphp
2indexphp
1indexphp

Fotobanku Seidel si můžete prohlédnout na: Museum fotoateliér Seidel.