Přednáška v Severočeském muzeu Liberec * 27.2.2024

AUTA  &  ARCHITEKTURA, Motoristické stavby v okrese Liberec a  Jablonec nad Nisou. Tak se jmenuje nová kniha, který vyšla na sklonku roku 2023 a kterou účastníkům přednášky představí sám autor, Jaroslav Zeman.

Autor začíná představením vzniku a postupnému rozšiřování motorismu na Liberecku i Jablonecku od připomínky prvního Liebiegova automobilu, přes založení prvního autoklubu až po vydávání registračních značek. Pokračuje vývojem automobilových garáží v Československu, v Evropě i jinde ve světě.

Z velké části se ale autor v knize věnuje podrobnému popisu veřejných, hotelových i velkých soukromých garáží, areálům různých obchodníků s automobily i motocykly, ale i autoopravnám a prodejcům autopříslušenství, včetně plánků jednotlivých areálů s fotografiemi z historie až po dnešek. Opomíjeny nejsou ani zajímavé stavby benzinových čerpadel nebo bývalých mýtnic. Vše je doplněno různými dobovými reklamami. Kniha o 300 stranách názorně připomíná velký rozmach motorizace v tomto tehdy bohatém regionu severu Čech.

Kniha bohužel vyšla pouze v omezeném nákladu, který je již téměř rozebrán. Poslední výtisky budou k dispozici na přednášce autora, která proběhne v úterý 27.2.2024 od 18:00 hodin v Severočeském muzeu Liberec.

Vstup na přednášku je dobrovolný.